V tednu od 13. do 17. maja smo na naši šoli gostili skupino dvanajstih učencev z osnovne šole v Bissingenu v bližini Stuttgarta v Nemčiji v spremstvu dveh učiteljic, Mateje Rajh Vukovič in Miriam Wintermeyer. Teden dni so dodobra izkoristili, saj so si v dveh dneh ogledali kar nekaj biserov Slovenije. S pletno so se zapeljali po Blejskem jezeru naravnost do zvona želja v cerkvi na otoku in si kmalu zatem tudi uresničili prvo željo – kremšnito. Pot so nadaljevali proti prestolnici, kjer so se navdušili nad lepoto starega dela mesta, z gradu pa so uživali ob pogledu na ljubljanske ulice, trge in mostove ter na lep del Slovenije, ki se ga vidi od tam. Nato so se podali v globine Postojnske jame, od tam pa so krenili proti Primorski. V Sečovljah so se naučili, kako se žanje sol in se celo namočili v Piranskem zalivu.

Potem pa smo jih le pričakali tudi v Cerknici. Skupaj z našimi učenci so preživeli ostale dni pri pouku, med odmori in tudi popoldneve. Delili so si šolske klopi pri matematiki, kemiji, glasbi, jezikih, geografiji in se pomerili v odbojki, košarki in nogometu. Eno celo popoldne so spoznavali skrivnosti našega jezera ob ogledu makete in Centra za obiskovalce, najbolj navdušeni pa so bili nad vožnjo s kanuji. Popoldne zadnjega dne je bilo namenjeno druženju s tistimi našimi učenci, ki se učijo nemščine. Nekateri naši učenci so se prelevili v vodiče in razlagalce znamenitosti našega malega mesteca; pokazali so jim pomembne stavbe, kakšen spomenik, pustne figure, mladinski center, šolsko igrišče in skrite kotičke, kjer preživijo največ časa. Drugi so postali picopeki in združili so moči ter skupaj pripravili prigrizke za vse. Ob vsem tem je bilo veliko priložnosti za pogovore in športne ter družabne igre. Na koncu so ugotovili, da imajo kljub razlikam veliko skupnega in spletlo se je kar nekaj prijateljskih vezi, izmenjali so se vsi možni kontaktni podatki, slišati je bilo obljube, da se bodo še srečali.

Obisk iz tujine je našim otrokom prinesel košček širnega sveta, gostje pa so odšli navdušeni nad Slovenijo, Cerknico in gostoljubjem vseh, ki so jih srečali.

Related Images:

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)