Brezžično izobraževalno omrežje EDUROAM

Osnovna Šola Notranjski odred Cerknica, POŠ “11. maj” Grahovo in POŠ Maksim Gaspari Begunje nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

1. Kaj je Eduroam?
Storitev Eduroam omogoča  učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naših šolah in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole, osnovne šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci, dijaki, študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj na OŠ Notranjski odred Cerknica dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Cerknica, Ljubljani ali Mariboru oz. v katerokoli omrežje Eduroam doma in v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.


2. Tehnične zahteve za dostop
V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. Navodila za priklop

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu www.eduroam.si oz.: navodila za povezavo.

Lahko si pomagate tudi z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT ali preprosteje poskenirajte QR kodo:
Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi – Osnovna šola Notranjski odred Cerknica. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. OŠ Notranjski odred Cerknica. Učenci pridobijo na željo uporabniško ime in geslo ob vpisu v osnovno šolo oz. podajo zahtevek v začetku šolskega leta razredniku.
4. Pomoč  in kontaktne osebe
Kontaktna oseba je Mojca Leskovec,  kabinet 19 oz. mojca.leskovecos-cerknica.si

5. Varovanje zasebnosti uporabnikov storitev omrežja ARNES

Varovanje zasebnosti uporabnikov storitev omrežja ARNES

6. Načela zasebnosti omrežja eduroam

Načela zasebnosti omrežja eduroam

Related Images:

(Skupno 403 obiskov, današnjih obiskov 1)