Na Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica smo v petek, 17. 11. 2023, postregli že trinajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji slogan Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil “Zajtrk s kruhom – super dan!”. Pobudniki tedna slovenske hrane so pripravili publikacijo »Recepti z okusi Slovenije«, ki je na razpolago na spodnji povezavi. Z njo poskušajo povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika.

Na matični šoli so se tekom tedna predstavili dobavitelji, ki za šolsko prehrano dostavljajo živila iz bližnje okolice oziroma iz celotne Slovenije.

V ponedeljek je tretješolcem Kmetijo Žgajnar, znano tudi kot Bio dobrote d. o. o., predstavila Nataša Banovič. Na šolo dostavljajo lokalno eko mleko, eko jogurt in eko smuti. Učenci so izvedeli nekaj novega o ekološkem kmetovanju, lahko pa so poskusili tudi eko borovničev jogurt in eko jagodni smuti ter dva eko sira – Škripavček z drobnjakom in poltrdi sir Studenec.

V sredo je med prvošolce prišla Eneja Debevec, predstavnica podjetja Loa d. o. o., ki na šolo dostavlja sadje in zelenjavo iz Slovenije. Učencem je predstavila svoje delo in jabolka, na koncu pa je med učence razdelila svinčnike.

V četrtek se je četrtošolcem predstavil Gregor Kebe, ki šoli dostavlja lokalni krompir integrirane pridelave, občasno pa tudi zelje in repo. Ob prezentaciji je veliko povedal o pridelavi krompirja na kmetiji, učenci pa so lahko poskusili tudi domačo repo.

Drugošolcem je v petek delo na kmetiji ter različne sorte krompirja predstavila Karmen Zabukovec. Za šolsko prehrano dostavljajo krompir z eko certifikatom.

V petek, na dan slovenske hrane, smo na matični šoli pričeli z uvodom po zvočniku, nadaljevali pa s pesmijo Čebelar in zajtrkom. Sledile so delavnice, ki so jih pripravili čebelarji Čebelarskega društva Cerknica, predstavnika Notranjskega parka in predstavnika Čebelarske zveze Slovenije. Med nami je letela čebela, nova maska cerkniškega karnevala, kateri so se pridružili butalci Pustnega društva Cerknica. Učence so nagovorili ravnateljica OŠ Notranjski odred Cerknica Ines Ožbolt, župan občine Cerknica Marko Rupar ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Teden je hitro minil, učenci pa so na zanimiv način pridobili nova znanja. Zahvalila bi se kuharicam, ki so pripravile okusne obroke ter vsem ostalim, ki so pomagali, da smo aktivnosti uspešno izpeljali.

Mojca Dovjak, organizatorka šolske prehrane

 

PUBLIKACIJA – RECEPTI Z OKUSI SLOVENIJE

 

Related Images:

(Skupno 537 obiskov, današnjih obiskov 1)