Na dan slovenske hrane, 19. novembra 2021, smo v Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk. Po uvodnem govoru je po šoli zadonela pesem Čebelar, ob kateri so v razredih zapeli tudi učenci. Nato je sledil zajtrk, ki je bil sestavljen iz eko medu, eko masla, eko kruha, eko mleka in iz jabolka izbrane kakovosti. Marsikateri učenec, ki ga v petek ni bilo v šoli, si je tak zajtrk pripravil tudi doma. Pouk je bil nato obarvan s temami o čebelah in medu, pogovarjali pa so se tudi o sadju in zelenjavi, saj je leto 2021 razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave. Čebelarska zveza Slovenije je preko spletne aplikacije Zoom omogočila ogled javljanja v živo, kateremu so se pridružili nekateri razredi. Učenci so pri pouku izdelali različne izdelke (čebelice in sadje iz papirja, slike čebelic …), nekaj pa so jih razstavili tudi na stojnici. Ob šoli so prvošolci posadili lipo.
Letos smo bili prvič povabljeni, da se pridružimo vseslovenski akciji in v tednu pred dnevom slovenske hrane pripravimo tudi Tradicionalno slovensko kosilo. Njegov cilj je spoznavati pridelavo in predelavo zelja in repe ter spodbujati njuno uživanje, zato smo za kosilo v tem tednu ponudili joto s kislo repo.