Aktivnosti na OŠ Maksim Gaspari Begunje
- Vprašalnik Pregled hrane – Učenci: (junij – september 2016)
Z učenci 5. razreda smo izvedli anonimno anketo o prehranjevalnih navadah doma.
- Šolska prehrana (22.9.2016, 27.9.2016, 26.9.2016)
Predstavitev šolske prehrane na Svetu staršev, Svetu šole in učiteljem na pedagoški konferenci. Objava na šolski spletni strani.: Anketa povzetek in odpadki
- Eko dan (vsak zadnji teden v mesecu)
Enkrat mesečno se organizira eko dan, ko obroki šolske prehrane vsebujejo večinoma domače in eko jedi oziroma živila. S tem prispevamo k 5% vključenosti eko živil v šolske jedilnike.
Eko dan, 25. 1. 2017 (utrinki)
- Obisk šolske jablane (7.10.2016)
- Svetovni dan hrane (17.10.2016)
Lokalana kmetija se predstavi – stojnica, degustacija .
- SŠSZ (vsak zadnji ponedeljek v mesecu)
Dodatni obrok svežega sadja ali zelenjave
- Točenje jogurta (oktober 2016)
Jogurt se toči iz večje embalaže v lončke. Embalaža se nato vrne. S tem zmanjšujemo odpadno embalažo pri obrokih.
- Analiza vprašalnika Šolska kuhinja (18.10.2016)
Z vodjo šolske prehrane smo izvedli anketo o prehrani v ustanovi in jo analizirali skupaj z učenci 5. razreda.
- Obisk ekološke kmetije Knap (11.2016)
Učenci 3. razreda so obiskali ekološko kmetijo Knap.
no images were found
- Svetovi dan diabetisa (14.11.2016)
Problematika prehranjevanja s procesirano hrano, zdrava in nezdrava hrana, izdelava plakatov.
(stojnice:predstavitev lokalne kmetije, predstavitev čebelarjev, izdelava plakatov)
- Analiza vprašalnika za starše
- V okviru projekta Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly je v četrtek, 15. 12. 2016, v Ljubljani potekala Mednarodna konferenca o odgovornem ravnanju s hrano Vodje projektov smo se udeležili dogodka in si ogledali predstavitve dobrih praks zavodov, vrtcev in šol.
V šolskem glasilu objavljen intervju z organizatorko šolske prehrane o BIO ODPADKIH, za matično in podružnični šoli na. (20.12. 2016)
- Sestanek Prehranske komisije (27.1.2017)
- Pregled in analiza ankete starši in učenci skupaj z učenci pri urah gospodinjstva (16.2.2017). Pri urah gospodinjstva v 5. razredu smo tudi obravnavali tematiko OD KJE PRIHAJA HRANA. Z učenci bomo v mesecu marcu izdelali zemljevid prehranskih kilometrov.
no images were found |
no images were found |
- 30. marca smo se z učenci 5. razreda izdelali zemljevid prehranskih kilometrov, računali smo ogljični odtis, ki nastane pri transportu hrane iz drugih držav.
no images were found
- Z učenci 2. razreda smo se v mesecu januarju in februarju pogovarjali o sezonski prehrani in v okviru računalniškega krožka smo izdelovali animacije, kako raste sadje in zelenjava ter izdelali sezonski koledar živil.
- prenesi si:
- Hrana me hrani, zato jo spoštujem – zmanjšanje količine odpadne hrane, polepšanje jedilnice in navajanje učencev na kulturno uživanje hrane. (februar, marec, april)
no images were found
- Eko vrtiček v Begunjah – namen te dejavnosti je v tem, da se ohranja dediščina, saj so že od nekdaj ljudje poznali zdravilno moč nekaterih zelišč. V mesecu maju, bodo učenci prepoznavali ta zelišča, opazovali njihove značilnosti, kuhali čaj iz njih, izdelovali kreme in mila, babice pa bodo povprašali za skrivne recepture.
no images were found
- Teden vseživljenskega učenja – Na podružnični šoli v Begunjah, so pod vodstvom učiteljice Metke Čibej, učenci poimenovali rastline v visoki gredi. Na kamne so zapisali imena rastlin, ki so jih prepoznali. Spoznali pa so tudi nekaj novih. Tako je podužnična šola v Begunjah v pomladanski preobleki.
no images were found