Leto je naokoli in 118 mladih parlamentarcev in novinarjev iz 20 regij po Sloveniji se je zbralo v državnem parlamentu, da bi spregovorili o duševnem zdravju mladostnikov in otrok. Notranjsko-kraško regijo smo zastopali predstavniki petih šol – Angelika Celin z OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice, Ajda Bizjak z OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne, Jan Rac in Jakob Jurca Sinkovič z OŠ 8 talcev iz Logatca, Nikolina Rosić z OŠ Notranjski odred Cerknica ter novinarka Vita Cimprič z OŠ Antona Martina Slomška iz Vrhnike. 

V veliki dvorani državnega zbora nas je najprej pozdravila predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, ki nam je povedala, kaj je duševno zdravje in kako poiščemo pomoč. Govorila je tudi o stiskah mladostnikov. Spodbudila je slovenske najstnike, naj se obrnejo na odraslo osebo, ki ji zaupajo, in spregovorijo o svoji stiski. V svojem govoru je izpostavila, da je državni zbor Unicefova varna točka. Nato je bila h govoru povabljena predsednica Zveze prijateljev mladine, Darja Groznik, ki nam je predstavila Tom telefon in vlogo pomoči, ki jo nudi mladim. Omenila je tudi, da je v Sloveniji med najstniki veliko samomorilskih misli, da je duševno zdravje enako pomembno kot fizično in da duševno zdravje ni tabu tema. Povedala je, da se pripravlja šolska reforma, saj mladim šola povzroča preveč stresa. Poudarila je tudi, da moramo otroke in mlade več vključevati v politična odločanja, saj skrbijo za prihodnost naše države.

Delo mladih parlamentarcev je potekalo v štirih skupinah, kjer so razpravljali o štirih temah, ki se navezujejo na duševno zdravje. V prvi skupini so govorili o temi, kaj sploh je duševno zdravje. Debatirali so o problemih in rešitvah, prostovoljnem delu in dobri samopodobi, kako jo ustvariti in ohraniti. V drugi skupini so govorili o negativnih in pozitivnih vplivih okolja na duševno zdravje. Tretja skupina se je pogovarjala o virih pomoči. Izpostavila je, da si moramo postaviti realne cilje, da vemo, kdaj poiskati pomoč, ter da moramo ozaveščati svojo samopodobo. V četrti  skupini pa so razpravljali o spremembah za krepitev duševnega zdravja. Prišli so do ugotovitev, da bi se morali o duševnem zdravju izobraževati že od malih nog, da imajo na nekaterih šolah pomanjkanje prostora za pogovor (učitelji zaklepajo vrata učilnic, učenci pa nimajo prostora za druženje in pogovor), o medsebojnih odnosih med vrstniki ter da na šolah primanjkuje splošnega znanja, npr. kako plačevati položnice, kuhati, prati oblačila. Menili so tudi, da bi moral biti pouk računalništva obvezen.

Po koncu dela v skupinah so zapisnikarji skupin poročali o delu in njihovih ugotovitvah. Po vsaki predstavitvi dela se je odprla dvajsetminutna debata, kjer so lahko vsi mladi parlamentarci in gostje izrazili svoje mnenje glede dane teme. Ko se je zaprla še zadnja razprava dneva, se je predsednik otroškega parlamenta zahvalil vsem mladim parlamentarcem in novinarjem za sodelovanje. Polni novih idej smo zapustili Ljubljano in že planirali delo po šolah v naslednjem šolskem letu.

 

Zapisala novinarka Vita Cimprič, OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika

 

Related Images:

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)